studio HAS creates casa de zanotta interiors as a minimal ‘stone forest’

a showroom for the Italian furniture brand Zanotta

HAS Design and Research completes this Casa de Zanotta as before furniture museum in China dedicated to the renowned Italian furniture brand Zanotta. Since the brand’s founding in 1954, it has pursued a design language that blends luxury and creativity. This new space is located in Hefei, and is surrounded by a vibrant urban fabric of office buildings, parking lots and traffic. The architects note that this high-density concrete city is “based on the premise of creating a function-oriented urban structure, but gradually contrasts with its unique local topography and environment.”

images © Su Shengliang, Schran Image

the stone forest: a labyrinth of deformed columns

The squad at HAS Design and Research presents the Casa de Zanotta as a “stone forest”, which refers to the natural geological formations found in Anhui province. The new interiors are thus occupied by an assembly of irregularly shaped columns, whose angled geometries suggest organic cuts. The project is informed by the pre-existing space, which was divided between four heavy columns, each one meter wide. These large functional columns are preserved and the array of “warped” interstitial columns navigates between them to create partitions.

has zanotta house

a peaceful retreat from the city of has

HAS occupies its Casa de Zanotta showroom with almost a hundred stone columns. When bathed in natural sunlight, these volumes take on soft and complex shadows with their different angles, which the architects hope can be experienced as “a natural space in a city of high-density concrete”. At night, light breezes can pass through the uneven crevices, “allowing visitors to experience the peaceful, ritualistic atmosphere after work.”

A foyer is enclosed by this stone forest and guides visitors to a skylight-lit library and event space. Three distinct spaces take shape as circular volumes, all naturally illuminated from above. ‘The project involves the integration of a forest of artificial stone and natural light to repair the natural structure of the city through the architectural space and the seasonal landscape.‘says the team.

has zanotta house

The architects explain: ‘Casa de Zanotta is a furniture museum and a perfect interpretation of a multifunctional space. It breaks the chains of traditional furniture showrooms and combines functions with micro-libraries, art exhibitions, public events and design salons.

‘The result of the project is similar to Anhui’s unique stone forest; provides an open breathing space for the high-density concrete jungle and offers visitors a place to cultivate their souls through the transformation of natural elements. ‘

has zanotta housenatural sunlight is filtered from the garden to create a peaceful space

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *